banner

Få chefens 'ja' til efteruddannelse


Går du og drømmer om nye kompetencer til CV’et og spændende nye arbejdsopgaver?
Så er efteruddannelse ganske givet den rette vej for dig. Efteruddannelse er ikke alene en fordel for dig men også for din arbejdsplads, som skal være rustet til den skarpe konkurrence på markederne i dag.

Det er derfor en rigtig god idé at gå til din chef, hvis du går med ønsker om efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Nedenfor får du 6 gode tips til hvordan, du kan overbevise din chef til helt eller delvist at finansiere din efteruddannelse.

1. Fortæl hvad virksomheden får ud af din uddannelse

Når du præsenterer den uddannelse, du ønsker at tage, vil din chef helt sikkert overveje, hvordan og om det vil gavne virksomheden på længere sigt. Her kan du være på forkant ved at fortælle hvordan, virksomheden vil blive styrket, når du kommer tilbage fra din efteruddannelse med nye kompetencer.

Du kan måske påtage dig nye arbejdsopgaver, gøre arbejdsgangene smartere, tilføre nye viden til ikke bare dig selv men også dine kollegaer.

2. Find oplysninger om den uddannelse, du ønsker at gå på

Det er næsten umuligt at overbevise din chef, hvis du ikke selv ved, præcis hvilken slags uddannelse, du ønsker at tage. Dan dig derfor et overblik over mulighederne og find det, der passer bedst til din situation.

Når tiden er inde til at tage snakken med din chef, kan det være godt at medbringe de oplysninger, du har indsamlet. Husk at have et par alternative kurser i baghånden hvis dit første valg ikke bliver godkendt.

3. Vær skarp på de nyeste trends i din branche

Udviklingen går stærkt og de kompetencer, der efterspørges, er sandsynligvis slet ikke de samme i dag, som da du blev ansat.

Hold dig orienteret om den udvikling der foregår inden for din branche og arbejdsområde, og find ud af, hvor du har behov for at udvikle dig for at holde trit med udviklingen.

Diskuter de tendenser og muligheder, du har bemærket, når du sætter dig med din leder, så du på den måde viser, at du er engageret og velinformeret.

4. Undersøg omkostninger og tid

Når du går til din chef med ønske om efteruddannelse, vil vedkommende sikkert tænke på, hvad uddannelsen koster og hvor meget tid, du skal bruge på det.

Vær derfor godt forberedt inden samtalen med din chef. Undersøg nøjagtigt hvad uddannelsen indebærer af omkostninger, både økonomisk og tidsmæssigt.

Fortæl også din chef om de muligheder der er for at få tilskud fra kompetencefonde. Medarbejdere og virksomheder kan søge om tilskud til deltagelse i selvvalgt efter- og videreuddannelse, hvis de er omfattet af en overenskomst med aftale om kompetencefonde. Fondene giver tilskud til deltagerbetaling, løntilskud, transport og undervisningsmaterialer.

Læs mere om finansiering af akademifag her.

5. Vær forberedt på de spørgsmål din chef vil stille

Når du diskuterer muligheden for kompetenceudvikling med din chef, skal du være klar til at kunne besvare nogle fundamentale spørgsmål, såsom:

  • Vil din nye viden forbedre dit daglige arbejde?
  • Kan du arbejde og studere på samme tid, eller har du brug for at være væk fra jobbet?
  • Vil du blive i virksomheden efter uddannelsen er afsluttet?

Forbered dine svar og tænk alle scenarier grundigt igennem.

6. Vær vedholdende

Giv ikke op hvis din chef ikke virker begejstret for din idé om efteruddannelse. Det kan være, fordi du ikke var tydelig nok med, hvordan uddannelsen vil gavne virksomheden. Bed om feedback hvor din chef fortæller dig, hvorfor uddannelsen ikke anses for at relevant.

Kilde: finduddannelse.dk