Samarbejde giver adgang til robotstudie

Der er akut behov for at få uddannet flere automationsfolk og robotprogrammører, siger Steffen Enemark, forretningsdirektør, ABB’s robotafdeling i Danmark - Virksomheden indleder nu et tæt samarbejde med Erhvervsakademiet Lillebælt.

Virksomheder råber som aldrig før efter flere kvalificerede medarbejdere med forstand på digitalisering, automation og robotteknologi, og så sent som i forgårs stod statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg og talte om disruption og om vigtigheden af, at danske virksomheder ruster sig til i fremtiden at kunne vinde på teknologi.

I dét lys er man hos Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense og det globale teknologiselskab ABB’s robotafdeling i Danmark ovenud tilfredse med, at man netop har indgået et strategisk samarbejde, hvis formål er at give både undervisere og studerende adgang til den nyeste viden inden for robotteknologi.

– Der er akut behov for at få uddannet flere automationsfolk og robotprogrammører til løsning af både lette og avancerede opgaver. Problemet er lige nu, at der er for stort et gab mellem teori og praksis. Med det nye samarbejde får de studerende en langt mere praksisrettet tilgang til at kunne sætte deres viden i spil, siger Steffen Enemark, forretningsdirektør, ABB’s robotafdeling i Danmark.

Virtuelle robotter
De studerende fra Erhvervsakademiet Lillebælt, som blandt andet kommer fra uddannelserne til datamatiker, automationsteknolog og Pba. i produktudvikling og teknisk integration, får hos ABB adgang til et ganske særligt robotstudie, der ved hjælp af det førende virtuelle simuleringssoftware, gør det muligt at arbejde med robotter i et virtuelt rum. Her kan de afprøve forskellige robotløsninger, uden at det kræves, at robotterne er fysisk til stede.

– Samarbejdet med ABB betyder, at vi for fremtiden kan komme til at arbejde med robotter på en helt ny måde. Ved hjælp af robotstudiet kan vores studerende eksperimentere med forskellige løsninger til eksempelvis en virksomheds procesanlæg. Det giver vores undervisning en helt ny tyngde, siger uddannelseschef, Michael Lundorff-Hansen, Erhvervsakademiet Lillebælt.

Ifølge Steffen Enemark, der også er næstformand i Dansk Robot Netværk, har der været en tendens til at glemme de studerende indenfor robot- og automationsområdet.

– Hvis vi skal lykkes med både at skabe vækst i produktion og gøre os klar til det, som bliver kaldt Industri 4.0, så skal vi have de studerende på banen. Men det kræver, at virksomhederne bidrager til at skabe de læringsrum, der skal til for at få uddannet fremtidens folk indenfor automation og robotteknologi, siger Steffen Enemark.

------------------------

Robotstudio er et virtuelt rum, hvor der ved hjælp af den førende virtuelle simuleringssoftware, som anvendes til digital commisioning, kan afprøves forskellige robotløsninger til mange forskellige formål.