VVS installatørerne på inspirerende studietur

Studerende fra 2. semester på VVS-installatørstudiet var i foråret på en inspirerende og lærerig studietur i Tyskland. De 14 studerende og underviser Lars Duelund Petersen havde nogle gode dage med stærkt faglige besøg ved et par af de absolut største spillere på VVS-fronten. Alle besøg bar præg af en meget høj grad af kvalitetskontrol og kvalitetsbevidsthed.

Viega havde inviteret os til en hyggelig middag og overnatning allerede søndag aften. Hele mandagen tilbragte vi på fabrikken, som Viega har i Attendorn. Her var vi i godt selskab med Thomas Popperud, der var rejst fra Danmark for at guide os rundt i produktionen af rødgodsfittings, presfittings og Raxofix. Han underviste os i deres showroom og bragte os up to date med Viegas viden om korrosion og korrosionsbeskyttelse. Begge dele er noget Viega og Thomas ved en hel masse om.

Tirsdag besøgte vi Bosch og deres fabrik i Wernau, lidt uden for Stuttgart. Her samler de væghængte kedler fra Bosch og en række underliggende mærker. Her sendes en imponerende mængde af kedler ud af døren, hver eneste dag. En strømlinet og meget professionel proces, der viser Bosch som en betydelig spiller på kedelmarkedet.

På vej tilbage fra Wernau gjorde vi holdt og tilbragte eftermiddagen på Mercedes museum i Stuttgart. Vi var så heldige at Rems Danmark havde været så venlige at invitere os på museum. Museet er en storslået oplevelse og så absolut et must-see, hvad end man er til biler eller ej. Der er så meget, så det kan være svært at nå det hele.

Onsdag besøgte vi Rems i Waiblingen hele formiddagen. Vi fik ved selvsyn konstateret den høje kvalitet, som navnet Rems er indbefattet af. Vi var med fra kæberne til presmaskinen bliver hærdet og til den efter mange afprøvninger bliver lagt i den klassiske gule æske, på vej til vvs-markedet overalt i verden. Efter en god solid tysk frokost i kantinen, kørte vi mod Gengenbach i Schwarzwald.

Torsdag morgen kørte vi ud til hansgrohes bruserfabrik og logistikcenter i Offenburg. Vi fik en meget professionel gennemgang af produktionen på adressen. Her produceres en masse bruseslanger hvert år. Ligesom I-bokse og brusearmaturer produceres og samles i stort tal. Vi fortsatte til Schiltag, hvor hansgrohe har sit Aquademi. Her kunne vi (med badebukser på) selv prøve det brede sortiment af brusemuligheder. Vi sluttede dagen sidst på eftermiddagen med en rundvisning på Axorfabrikken, hvor de mange armaturer til deres ekslusive Axorserie bliver til. Fra messingbarre og til designikon er der rigtig mange processer og det er utroligt at et armatur ikke koster mere, når der har været SÅ mange hænder på det inden det forlader fabrikken. Finn Nielsen fra hansgrohe i Danmark var taget hele vejen til Schwarzwald for at være sammen med os torsdag og fredag.

Duravit i Hornberg lagde husrum til os hele fredagen, hvor Søren Rasmussen fra Duravit i Danmark var vært. Vi fik et godt indblik i produktionen af sanitetsporcelæn i absolut særklasse. Dura + Vit; Dura = Durable + Vit = Vitreous China. Vi fik selv lov at støbe en miniature håndvask i samme materiale, som den almindelige produktion. 

Fra hele holdet skal der lyde en meget stor og oprigtig tak til alle vore sponsorer. Uden deres generøse bidrag havde denne tur slet ikke været mulig.