Lederne får fyldt værdifulde redskaber i værktøjskassen

Det handler om mennesker, når virksomheder fra trekantområdet skal se på, hvordan man sikrer høj produktivitet og rum for udvikling og innovation. Motivation, trivsel og tillid fra ledelsen spiller en afgørende rolle, når dygtige medarbejdere skal bygges op og sikres rum til at udfolde sig.

Gode ledere sikrer dygtige medarbejdere 

Virksomheden Fertin Pharma i Vejle producerer medicinsk tyggegummi blandt andet til brug ved rygeafvænning. Her sender man løbende nyudnævnte ledere afsted på efteruddannelse på Erhvervsakademiet Lillebælt, så de kan blive klædt på til opgaven med at lede et projekt eller en afdeling. 

- Vi oplever, at lederne får fyldt værdifulde redskaber i værktøjskassen, som de hurtigt får omsat til praksis i arbejdet som leder. På uddannelsesforløbet møder deltagerne også ledere fra en lang række andre virksomheder, hvilket giver vigtig sparring, erfaring og netværk, udtaler Nanna Pedersen, som er seniorkonsulent i Fertin Pharmas HR-afdeling og blandt andet arbejder med talent- og lederudvikling.

Hos Fertin Pharma ved de, at dygtige og tilfredse medarbejdere er nøglen til succes. Derfor laver man også løbende målinger, der kigger på afdelingernes trivsel.

- Vi vil gerne have dygtige medarbejdere, og det kræver dygtige ledere, der formår at skabe et arbejdsmiljø baseret på nærvær og tillid. En god leder er ikke kun fagligt kompetent, men forstår sig også på mennesket bag den enkelte medarbejder, uddyber Nanna Pedersen.

De rigtige værktøjer

Vil man optimere på produktiviteten i en virksomhed er det afgørende, at lederen besidder de værktøjer, der kan være med til at bygge den enkelte medarbejder op. Lederens værktøjskasse rummer derfor viden og teori inden for områder som kommunikation, konflikthåndtering og indsigt i de menneskelige motivationsfaktorer.

- En god leder formår at lede medarbejdere til selv at tage ansvar og initiativ, fortæller Eiler Skovbjerg, chefkonsulent ved Ledelse og Efteruddannelse ved Erhvervsakademiet Lillebælt.

På uddannelsen Ledelse i praksis arbejdes der med at forme endnu bedre ledere, der formår at fremme innovation og nyskabelse. Her er hemmeligheden blandt andet, at motivationen til forandring og nytænkning skal komme indefra hos de enkelte medarbejdere. Motivationen sikrer man blandt andet ved at vise tillid til medarbejdernes dømmekraft og kompetencer, men også ved, at man som leder formår at tilpasse sin ledelsesstil til den konkrete situation.

- Medarbejderne er en virksomheds største ressource. Og alle medarbejdere er forskellige. Vi motiveres og bekræftes alle af forskellige ting. Derfor er det vigtigt, at den gode leder formår at tilpasse sin ledelsesstil, så den imødekommer forskellighederne hos de enkelte medarbejdere, uddyber Eiler Skovbjerg.

På et forløb med efteruddannelse får ledere arbejdet med relevant teori, og samtidig får de mulighed for at vende erfaringer og situationer med andre ledere, hvilket er afgørende for at skabe det gode læringsrum.

- Den gode undervisning forener teori og praksis og sikrer, at alt hvad vi beskæftiger os med i undervisningen efterfølgende kan omsættes til konkret handling i ledernes dagligdag, afslutter Eiler Skovbjerg.