Case 3: Forebyggelse af vægtøgning hos gravide

Antallet af kvinder der tager mere på i vægt end anbefalet af Institute of Medicine (IOM) er stigende.

Efter en graviditet vil kvinden normalt tabe sig igen, men tendensen viser at mange kvinder ikke genvinder en sund vægtkontrol efter fødslen, hvilket efterlader dem med en højere BMI i en eventuel senere graviditet. En for høj BMI kan give komplikationer for både kvinde og foster, hvor barnet
allerede på fosterstadie vil blive disponeret for overvægt.

Nye mødre der ikke får en sund BMI efter fødslen, øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme senere i livet, så som diabetes 2 og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt, at man finder en måde at motivere kvinderne til en sund livsstil og vægtkontrol efter fødslen for at kunne forebygge livsstilssygdomme og give kommende børn i en senere graviditet en sund start på livet.

I dag findes der kun begrænsede tilbud til nye mødre, der fokuserer på sund livsstil og vægtkontrol. Som konsekvens er der mange nye mødre, der mangler information om vigtigheden af en sund livsstil og vægtkontrol i perioden efter en fødsel, samt hvornår kroppen er klar til at træne igen og i hvilket omfang.

Den fysiske belastning kroppen udsættes for under en graviditet og fødsel medfører, at kvinden ikke kan træne på samme måde som før graviditeten i de første måneder efter fødslen.

Hvis kvinden ikke tager højde for de forandringer, der er sket i kroppen, risikerer hun at gøre mere skade end gavn for kroppen.

Det tager med andre ord tid for kroppen at nå tilbage i form.

Viden om ens egen krop efter en graviditet er derfor vigtig for kvinderne.

Når barnet er født prioriterer kvinden barnets behov og velbefindende. Mangel på søvn, frisk luft og sund kost kan også medføre, at en sund livsstil og vægtkontrol prioriteres mindre.

Kvinder i den fødedygtige alder bruger i forvejen IT i dagligdagen.

Derfor er det relevant at undersøge, om en IT-løsning kombineret med nudging (nudging kan beskrives som et ”skub” i den rigtige retning) kan hjælpe kvinderne med en sund livsstil og vægtkontrol.

Dette fører til spørgsmålet: Hvordan kan vi assisterer og motiverer nye mødre til en sund livsstil og vægtkontrol ved brug af IT?

Sara Emilie Troelsdatter

23 81 65 59

seha@ucl.dk

 

Mette Damkjær Syse

61 30 99 19

mette.syse@rsyd.dk