Datamatiker

Erhvervsakademiuddannelse

På uddannelsen til datamatiker lærer du programmeringshåndværket fra bunden. Og du bliver helt skarp på, hvordan IT-systemer kan designes og bygges.

  • Programmering
  • Systemudvikling
  • Projektledelse
Varighed 2,5 år (3 mdr. praktik)
Sted Vejle, Odense
Vejle, Odense
Studiestart September og Februar
September og Februar
Næste ansøgningsfrist 5. juli kl. 12
5. juli kl. 12
Kontakt os Kontakt os

Uddannelsen på 2½ minutter

Hør hvorfor Martin og Hannah valgte datamatikeruddannelsen 2:26

Arbejdsliv og karriereveje

Alle brancher bruger IT, og der er brug for IT-talenter, som deltager aktivt i frembringelsen af ny viden og nye produkter.  

Som datamatiker kommer du til at arbejde i krydsfeltet mellem teknik, forretning og projektledelse.

Det kræver en god forretningsforståelse og et godt overblik at kunne lede udviklingen af IT-projekter i tæt samspil med resten af virksomheden.  

 

  • Programmør 
  • Systemudvikler 
  • IT- konsulent 
  • IT-projektleder 
  • Webmaster 
  • Backendudvikler 
  • Fullstackudvikler. 

Når du har færdiggjort din uddannelse som datamatiker, har du mulighed for at blive professionsbachelor med en af følgende 1½-årige overbygninger: 

IT-sikkerhed

Softwareudvikling

Webudvikling

Digital konceptudvikling

Innovation og entrepreneurship

Du kan også læse videre på danske og udenlandske universiteter f.eks.:

Datalogi på Syddansk Universitet (via merit og individuel vurdering). 

Uddannelsesforløb og praktik

Uddannelsen til datamatiker varer 2 ½ år og fordeler sig på 5 semestre, med 4 overordnede fagområder:

  • Programmering
  • Systemudvikling
  • Teknologi
  • Virksomheden

Kernen af ovenstående områder er programmering og systemudvikling.

Områderne teknologi og virksomheden er støttefag, der fokuserer på de sammenhænge, som programmering og systemudvikling foregår i.

1. studieår

Formålet med 1. studieår er at give dig værktøjerne til, selvstændigt og i samarbejde med andre, at kunne udvikle primært enkeltbrugersystemer. 

Fagligt spænder studieåret fra for-analyse til forvaltning og drift.

2. studieår

Formålet med 2. studieår er at give dig kompetencer til, selvstændigt og i samarbejde med andre, at vurdere en virksomheds IT-udviklingsmuligheder og på baggrund heraf udvikle, forny og vedligeholde et distribueret IT-system fra foranalyse til forvaltning og drift via en situationsbestemt metodisk og systematisk fremgangsmåde.

I specialeforløbet på 4. semester er formålet, at du profilerer din uddannelse gennem specialisering og perspektivering af emner, der bredt relaterer sig til det datamatiske område.

3. studieår

Praktikforløbet gennemføres i en eller flere virksomheder, hvor du skal deltage i og opnå kendskab til relevante erhvervsfunktioner. Praktikforløbet kan tilrettelægges fleksibelt.

Den sidste halvdel af semestret skal du arbejde med dit afgangsprojekt. Projektet kan tage udgangspunkt i dit praktikforløb. 

Praktisk information 

  • Praktikken finder sted på 5. semester og har en varighed af 3 måneder. 
  • Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads. 
  • Praktikperioden er ulønnet og SU-berettiget.  

Om praktikken 

Praktikperioden på datamatiker er din chance for at få prøvet din nyerhvervede viden af i den virkelige verden, hvor du får mulighed for at varetage samme opgaver som en færdiguddannet. 

Du udvikler dig både fagligt og personligt under praktikperioden og får et godt billede af, hvad du vil med din uddannelse, når du er færdig.  

Dine erfaringer fra praksis er meget værdifulde, når du skal ud på jobmarkedet efter endt uddannelse. Du har ikke bare læst en masse teorier, men du har rent faktisk prøvet at arbejde inden for det område, som din uddannelse sigter mod.  

En praktikplads er desuden en enestående chance for udvide dit netværk i erhvervslivet og er ofte en direkte vej ind på arbejdsmarkedet efter studiet. 

Du har også mulighed for at tage din praktik i udlandet.

Som studerende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har du gode muligheder for at få en international profil på din uddannelse. Afhængig af dit uddannelsesvalg kan du deltage i internationale to-ugers moduler, studere et semester i udlandet, være i praktik i udlandet eller deltage i nogle af vores internationale projekter.

Vi lever i en global verden, og du skal efter afsluttet uddannelse kunne konkurrere i denne verden. International viden og erfaring er derfor til stor gavn for dig, men også for samfundet som helhed. Du får indsigt i andre landes udvikling og kulturer, hvilket kan gøre dig mere attraktiv på det danske og det internationale arbejdsmarked.

At studere i en anden kultur er et eventyr, der giver dig erfaringer og færdigheder for livet. Du vil udvikle dig selv, fagligt såvel som personligt, og du vil få venner og kontakter i hele verden.

Læs mere om dine muligheder her

Se uddannelsens studieordning, semesterbeskrivelser og øvrige dokumenter.

Studiedokumenter

Semesteroversigt

Praktik Undervisning

Programmering - 15 ECTS 

Systemudvikling - 7,5 ECTS 

Teknologi - 2,5 ECTS 

Virksomheden - 5 ECTS

Programmering - 15 ECTS 

Systemudvikling - 7,5 ECTS 

Teknologi - 2,5 ECTS 

Virksomheden - 5 ECTS

Programmering 2 - 10 ECTS 

Systemudvikling 2 - 10 ECTS 

Teknologi 2 - 10 ECTS 

Valgfag - 30 ECTS 

Praktik - 15 ECTS 

Afsluttende eksamensprojekt - 15 ECTS

Henriette gik fra praktik til job hos Demarky 2:29
Karin og Youssef har fokus på den grønne omstilling 1:17

Datamatiker online

Datamatikeruddannelsen tilbydes også som et 2½-årigt online forløb med studiestart i februar. 

På onlineuddannelsen er undervisningen en kombination af faste online mødetidspunkter og individuelt arbejde på tidspunkter, som du selv vælger.

 

Datamatiker online

Byg ovenpå uddannelsen og bliv bachelor

Når du er færdig som datamatiker, kan du læse videre på en overbygning og blive professionsbachelor på kun 1½ år. Se dine muligheder i kassen til højre.

Top up uddannelser (1,5 år)

Studieliv og studiested

Campus ligger meget centralt - tæt på både gågaden, Bryggen, banegården og Streetfood Vejle.

 

UCL Boulevarden
Boulevarden 25
7100 Vejle

Campus

UCL’s campus på Boulevarden ligger centralt i studiebyen Vejle. Her har du fx ikke langt til den hyggelige gågade og centret Bryggen, eller til lækker mad i Vejle Streetfood og kreative fællesskaber i Spinderihallerne. DGI Huset med svømmehal og andre sportsfaciliteter er næsten på den anden side af gaden, så der er god mulighed for motion. Og så kan du invitere kammeraterne med i Mariaparken.

300 Studerende
9 Uddannelser

Iværksætterdrømme?

Drømmer du om at skabe egen virksomhed eller udvikle videre på din forretningsidé, mens du er studerende?

Så kan du blive en del af Spinderihallernes virksomhedsfællesskab. Her har UCL et lille kontormiljø, hvor du kan sidde sammen med andre iværksætterlystne studerende. I Spinderihallerne finder du også prototypeværkstedet FabLab, hvor du kan bruge de nyeste digitale teknologier. 

SPOT

På UCL’s campus på Boulevarden finder du den hyggelige fredagsbar Spot. Fredagsbaren er drevet af studerende, der i løbet af semestret byder indenfor til en gang at drikke og en god sludder og hygge med studiekammeraterne. Der bliver også inviteret til events og fester i forbindelse med fx Halloween, ligesom de også gerne lægger kræfter i en god FIFA-turnering eller et standup-arrangement.

Events på tværs af campusser

Med en placering næsten dør om dør med UCL’s campus på Boulevarden vil du som studerende på Vestre Engvej også kunne opleve et endnu større studiefællesskab, når der afholdes arrangementer og events på tværs af campusserne. Både fredagsbarerne og studiemiljøkoordinatorerne arrangerer løbende både semesterstartfester, konkurrencer og andre fede events på tværs.

Campus ligger tæt på både centrum og havneområdet og lige ved banegården og Storms Pakhus.

 

UCL Seebladsgade
Seebladsgade 1
5000 Odense C

Oplev campus på 1 minut

Som studerende på UCL's campus i Seebladsgade bliver du en del af et aktivt studiemiljø med 3500 studerende og mere end 35 uddannelser. 

Campus ligger i centrum af Odense tæt på banegården, omgivet af byliv, foreningsliv og kultur. Du får adgang til gode studiefaciliteter, og der er rig mulighed for at deltage i fede events og aktiviteter - både på campus og i byen.

3.500 Studerende
35 Uddannelser

Iværksætterdrømme?

Boxen er UCL’s kreative iværksættermiljø på Seebladsgade. Drømmer du om at blive iværksætter eller udvikle på en idé, har du her mulighed for prøve koncepter af og realisere dine drømme. Boxen er et åbent kontorfællesskab, hvor du kan gøre brug af de gode rammer og ikke mindst sparring fra dine medstuderende og fagfolk. Der er rig mulighed for netværk og adgang til en masse nyttig viden.

BeerBox

BeerBox er fredagsbaren på UCL Seebladsgade. Baren er drevet af frivillige studerende fra campus. Du finder BeerBox i nabobygningen mellem campus og Storms Pakhus, og den er åben hvert semester om fredagen. 

Der arrangeres løbende events i forbindelse med fx studiestart, Halloween og jul. BeerBox er et hyggeligt sted, hvor du kan møde andre studerende og nyde en øl i selskab med vennerne.

Labs på campus

På vores campus på Seebladsgade finder du et stort udvalg af laboratoriemuligheder, hvor du kan få hands-on erfaring med den praktiske del af din uddannelse. I FabLab kan du udvikle prototyper med bl.a. laser cuttere og 3d-printere. Afhængig af din uddannelse har du også adgang til labs som MediaLab med fotoudstyr og greenscreen eller NeuroLab, hvor du kan arbejde med eye-tracking. 

Adgangskrav og ansøgning

Vi optager 65 % i kvote 1 og 35 % i kvote 2. 

Uden en gymnasial uddannelse, skal du altid søge i kvote 2. 

Adgangskvotient ved seneste optag

Vi tager forbehold for oprettelse af uddannelsen ved for få ansøgere.

I kvote 1 sker optagelsen alene ud fra dit eksamensgennemsnit fra én af følgende eksamener:  
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.

Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik B.
 

Kvote 1 - generel information

I kvote 2 bliver du optaget på en samlet vurdering af dine kvalifikationer – eksamen, erhvervserfaring, motivation m m.

Adgangsgivende eksamen

Gymnasial eksamen 
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.  
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik B 
 
Erhvervsuddannelse på mindst 3 år 
Alle fuldførte erhvervsuddannelser på min. 3 år.  
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik B. 

Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne  
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik B. 

Udenlandsk eksamen
Udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen (inkl. IB), der kan sidestilles med en dansk adgangsgivende eksamen.

Udenlandsk eksamen
Sprogkrav

Ingen adgangsgivende eksamen
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du få foretaget en individuel kompetencevurdering (IKV).

Individuel kompetencevurdering

Kvote 2 kriterier

Vi lægger vægt på:

  • Karaktergennemsnit, adgangsgivende uddannelse.
  • Karakterer på specifikke adgangskrav.
  • Motiveret ansøgning.
  • Barselsorlov, min. 6 mdr. sammenlagt.
  • Beståede eksamener på andre uddannelser, min. 30 ECTS.
  • Erhvervserfaring, min. 6 mdr. fuldtidsarbejde.
  • Højskoleophold, min. 6 mdr. i sammenhæng.
  • Militærophold, min. 6 mdr. sammenlagt.
  • Udlandsophold, min 6 mdr. i sammenhæng.

Krav til dokumentation.

Motiveret ansøgning
Vi anbefaler dig at lave en motiveret ansøgning (max 1 A4-side) med fokus på:

  • En personlig introduktion af dig selv. 
  • Hvad bringer dig til studiet/professionen. 
  • Hvorfor du gerne vil være Datamatiker, samt hvordan du har fundet frem til, at du vil være Datamatiker. 
  • At du har gjort noget aktivt for at afklare, om studiet/jobbet er noget for dig.

Kvote 2 - generel information

Sådan søger du ind

Du skal søge ind via optagelse.dk.
Her finder du også vejledning til ansøgningsskema.
optagelse.dk

UCL's guide til ansøgning

Svar på din ansøgning

Du får svar på nemStudie 28. juli. Dog fredagen før, hvis 28. juli er en lørdag eller søndag. Følg din ansøgning på nemStudie.dk

FAQ om svar

Ansøgningsfrister

Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00

Bilag skal vedhæftes inden fristens udløb sammen med ansøgningen.

Bilag til ansøgning

Studiestart

Hver studiestart og uddannelse har eget KOT-nr., som du skal bruge i din ansøgning på optagelse.dk

Odense
September - 71410

Online Odense
Februar - 71413

Vejle
September - 71560
Februar - 71562

Kontakt og vejledning

Optagelsesvejledning

63 18 33 33

Mandag og onsdag: 13.00-15.00 Torsdag: 10.00-12.00 Lukket i påsken fra 25. marts til 1. april.

Skriv til os

Du kan altid kontakte os på mail, chat eller via din ansøgning på nemStudie.dk.

På siden optagelse og vejledning har vi samlet al information om optagelse.

Optagelse og vejledning

Book en vejledning

30 minutters face to face vejledning om optagelse og adgangskrav.

Seebladsgade 1, Odense C.

Book vejledning

SU og studievejledning

Udannelsen giver ret til SU.

Vejledning og ansøgning på su.dk

Hjælp og vejledning under dit studie.

Studievejledningen

Specialpædagogisk støtte

Har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som betyder, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre din uddannelse, kan du søge SPS – Specialpædagogisk Støtte.

SPS – Specialpædagogisk Støtte

Besøg uddannelsen

Studerende for en dag

Studerende for en dag er for dig, der går på eller har afsluttet en ungdoms- eller erhvervsuddannelse -  og går med seriøse overvejelser om en af UCL’s uddannelser.

Studerende for en dag

Studiepraktik uge 43

Studiepraktik er for dig der går på sidste år på en gymnasial uddannelse eller har afsluttet en gymnasial uddannelse. Eller en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.

Studiepraktik

Åbent Hus

Til Åbent Hus møder du studerende, undervisere og vejledere. De fortæller om uddannelsens indhold, praktik, karriereveje, studieliv, optagelse samt økonomi og støttemuligheder.

Åbent Hus

For virksomheder

Få en praktikant

Som virksomhed kan du få en studerende i praktik i din virksomhed i 3-12 måneder afhængig af uddannelsen.

Den studerende skal i praktikken indgå i den daglige drift og være med til at løse arbejdsopgaver i din virksomhed.

Fordele for virksomheden

  • Få tilført ny viden til din virksomhed
  • Prøv en potentiel kommende medarbejder af
  • Få en eksra ressource i en travl hverdag
Få en praktikant

FAQ

Er der meget matematik på datamatikeruddannelsen?

Lignende uddannelser