VVS-installatør: Projektering, installation og drift
Ventilation, Varme og Sanitet-installatøruddannelsen (tidligere VVS-tekniker) er en 2-årig erhvervsakademiuddannelse inden for energiinstallation, der kvalificerer dig til selvstændigt at kunne projektere, installere samt varetage driften af ventilations-, varme-, gas-, vand- og afløbsinstallationer.
Efter gennemført uddannelse med bestemte valgfrie fag, opfylder du Sikkerhedsstyrelsens regler for deltagelse i autorisationsgivende prøver.
Uddannelsen er udviklet i samarbejde med erhvervslivet, med hvem den også løbende ajourføres, således at VVS-installatøren bliver ved med at være praksisorienteret og målrettet erhvervslivets behov.
Som studerende på Erhvervsakademiet Lillebælt har du også mulighed for at få international erfaring under din studietid.
Du kan læse mere om dine internationale muligheder her.
VE-godkendelse
Som studerende på erhvervsakademiets VVS-installatøruddannelse, har du som en del af din uddannelse mulighed for at få status som VE-installatør . Som nyuddannet VVS-installatør med en VE-godkendelse i hånden vil du stå stærkere på arbejdsmarkedet. Det forventes, at VE-ordningen på sigt vil blive lovpligtig. Læs mere om VE-ordningen under 'indhold'.
Uddannelsen består af:
- Obligatoriske uddannelseselementer
- Bunden studieretning, VVS
- Valgfrie uddannelseselementer
- Praktik
- Afsluttende eksamensprojekt
og er opbygget således:

(Klik her for at se figuren i stor størrelse)
De obligatoriske uddannelseselementer
Sproglig kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og informationsteknik.
Virksomhedsrelaterede elementer inden for projektledelse og entreprisestyring, økonomi og virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø.
Bunden studieretningen, VVS
Teknologi, energieffektivisering og projektering inden for teknisk beregning af energiforsyningsanlæg samt bygningsinstallationer til indeklima, ventilation, varme, sanitet og gas.
Valgfrie uddannelseselementer
Der vælges et eller flere valgfrie uddannelseselementer enten udbudt af Erhvervsakademiet Lillebælt eller efter eget valg, for eksempel: Gasteknik-2 og gasfejlfinding, bygningsautomatik, alternativ energi/energibesparende foranstaltninger, klima & miljø, indeklimasimulering, sprinkler, autorisationsprøver indenfor VVS og gas.
VE-ordningen
Som studerende på erhvervsakademiets VVS-installatøruddannelse, har du som en del af din uddannelse mulighed for at få status som VE-installatør. Vedvarende energiløsninger har potentiale til at sætte sit tydelige præg på installationsbranchen i fremtiden, hvilket stiller større krav til installatørernes færdigheder. VE-ordningen er en nyere godkendelsesordning, hvor man kan blive godkendt VE-installatør indenfor de fire VE-områder: Biovarme, varmepumper, solvarme og solceller.
Som et led i uddannelsen kan du på Erhvervsakademiet Lillebælt oparbejde den nødvendige viden og de færdigheder, der skal til for at kunne imødekomme de nye krav i fremtiden.
Hvordan bliver man VE-godkendt?
For at blive VE-godkendt skal du følge et af vores valgfagsmoduler indenfor vedvarende energiløsninger. Der er følgende valgfag:
- Varmepumper
- Biomassekedler
Efter at have afsluttet et af ovenstående valgfag, har du mulighed for at blive VE-godkendt ved Energistyrelsen.
Du kan læse mere om VE-godkendelsesordningen på Energistyrelsens hjemmeside.
Og bekendtgørelsen om godkendelsesordningen for virksomheder, der monterer vedvarende energianlæg.
Praktik
I praktikken opnås kendskab til relevante erhvervsfunktioner og faglige problemstillinger hos en eller flere private eller offentlige virksomheder.
Afsluttende eksamensprojekt
Afgangsprojektet tager udgangspunkt i et konkret opgave/projekt inden for installationsområdet, og opgaven/projektet formuleres af den studerende i samarbejde med en virksomhed.
For mere detaljeret information kan du downloade studieordningen under 'download'.
Adgangskrav
På denne uddannelse optager vi 0% via kvote 1 og 100% via kvote 2.
Adgang med disse relevante erhvervsuddannelser (kun kvote 2)
- Smedeuddannelsen (med specialer)
- VVS-energi (med specialer)
- VVS-uddannelsen
Ingen specifikke adgangskrav.
Adgang med udenlandsk uddannelse (kun kvote 2)
Du kan optages, hvis din udenlandske uddannelse svarer til en dansk adgangsgivende uddannelse.
Ingen specifikke adgangskrav.
Denne uddannelse har dansk som undervisningssprog. Du skal derfor have bestået Prøve i dansk 3 med 7 i gennemsnit, eller du skal kunne dokumentere tilstrækkelige danskkundskaber.
Individuel kompetencevurdering (kun kvote 2)
Hvis du ikke har en adgangsgivende uddannelse, kan du få lavet en individuel kompetencevurdering.
Frit optag
På denne uddannelse er der frit optag. Det betyder, at alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, og som har søgt rettidigt, vil blive tilbudt en studieplads.
Sådan søger du om optagelse
Søg om optagelse online ved at klikke på knappen ”søg om optagelse”.
Optagelsesområdenummer
Odense: 75215
Du får svar på din ansøgning via din e-mail.
Merit
Vil du vide, om du kan få merit, kan du finde spørgsmål og svar angående merit her.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsen, kan du kontakte studievejleder Hanne Søndergaard.
Karrieremuligheder
VVS-installatører kan få job hos en bred vifte af virksomheder inden for VVS-branchen såsom:
- VVS- og ventilationsfirmaer
- Industrivirksomheder
- Forsyningsselskaber
- Beregnerkontorer
- Grossister
- Rådgivende ingeniørvirksomheder
Typiske jobtitler er:
- Overmontør
- Projektleder
- Rådgiver
- Teknisk sælger
Du kan også starte op som selvstændig.
SU
Uddannelsen er SU-berettiget på linje med alle andre videregående uddannelser. Du skal søge om SU online på su.dk. Her finder du også alle aktuelle oplysninger og regler vedrørende SU.
Bemærk! Når du taster din SU ansøgning:
- Vælg SU-videregående uddannelse
- Uddannelsessted: Erhvervsakademiet Lillebælt
- Afdeling: Seebladsgade 1
Du kan søge SU 1 måned før
Du kan tidligst søge SU 1 måned før den måned, du kan få SU fra. Har du for eksempel ret til SU fra september, så kan du tidligst søge fra den 1. august. Vi anbefaler, at du venter nogle dage, fra du har sagt ja til studiepladsen, til du søger SU. Så er din uddannelse nemlig blevet registreret hos Statens Uddannelsesstøtte, og det gør det nemmere for dig at søge SU.
Find flere informationer omkring SU her.
Øvrige udgifter
Du betaler selv udgifter til bøger, deltagelse i studierejser, materialer, fotokopier og evt. udlandsophold i forbindelse med specialeforløb, praktik og afslutningsprojekt.
Har Erhvervsakademiet Lillebælt en boghandel eller samarbejder I med bestemte boghandlere?
Vi har ikke en boghandel, men på visse uddannelser samarbejder vi med bestemte boghandlere - se nedenfor. Ellers bør du spørge din lokale boghandler, om der gives studierabat. Eller du kan købe de fleste bøger på nettet.
Finansøkonom: Vi sælger en bogpakke fra Finansrådet, men kun de bøger der står "bogpakke" ud for på boglisten. Resten skal du selv købe.
Datamatiker: Du kan købe en bogpakke via prosa.dk.
Laborant: Vi indleverer boglisterne for hvert semester til Boghandlen på Kold College, hvor du så kan bestille dem som en bogpakke.
Bygningskonstruktør (pba.) og byggetekniker: Vi har et samarbejde med boghandlen på SDU.
Skal jeg købe alle bøgerne før studiestart?
Det anbefales at købe bøgerne før studiestart, idet man ellers risikerer, at bogen er udsolgt, når den skal bruges.
Hvis du skal ind på bygningskonstruktøruddannelsen skal du dog vente med at købe dine bøger til efter introugen, hvor dine undervisere vil gennemgå din bogliste med dig.
Tjek evt. vores Facebookgruppe 'EAL brugte studiebøger', som ligger under vores Facebookside www.facebook.com/ealdk.
Hvilke aktiviteter er planlagt i introugen?
Typisk vil det være en blanding af sociale aktiviteter (teambuilding), praktiske aktiviteter (introduktion til Fronter, bibliotek m.v.) samt undervisning. Mange uddannelser offentliggør introprogrammet her på hjemmesiden under den relevante uddannelse, så snart det er klar. Orientér dig under Download på udannelsessiden.
Hvornår kan jeg se mit skema?
De fleste uddannelser lægger et introprogram for de første dage ud her på hjemmesiden. Skemaet for den efterfølgende periode får du adgang til, når du modtager et login til Fronter en af de første dage på studiet.
Hvornår starter mit studie?
Startdatoen står anført her på hjemmesiden under den relevante uddannelse. Tid og sted for første mødedag fremgår af dit optagelsesbrev.
Er det obligatorisk at tage med på studietur?
Som udgangspunkt er det frivilligt at tage på studietur, men på enkelte uddannelser er det obligatorisk. Se nærmere i studieordningen, som du finder her på hjemmesiden under den valgte uddannelse.